בדיקות דם לכבד
מאמינים שיש מינונים בטוחים של אלכוהול ובאינטרנט ניתן למצוא נורמות, כאילו הומלצו על ידי ארגון הבריאות העולמי. למעשה, ארגון הבריאות העולמי מזהיר שאין כמות בטוחה של אלכוהול. אנו יודעים שקיימת רמת צריכת אלכוהול בה הסיכון למחלות שונות נמוך, אך ארגון הבריאות העולמי לא קובע ערכים ברורים למינונים כאלה, עדויות רפואיות מצביעות על כך שבטוח יותר לבריאות לא לשתות. ככל שאדם שותה יותר, כך גדל הסיכון לחלות. לעתים קרובות אדם פשוט לא יודע על בעיות בכבד, שכן איבר זה סבלני מאוד – ועד שהוא מושפע מהפגיעה בו, הוא לא יאותת על בעיה כל שהיא. לכן, עדיף לבדוק מעת לעת את מצב הכבד, ולבצע בדיקות דם לכבד. את הבדיקה ניתן לבצע היום גם בבית בעזרת אחות מקצועית מטעם חברת הומן טסט.
האם הכבד יכאב אם תחרגו מהגבול הבטוח של שתיית אלכוהול?
מכיוון שאין קצות עצבים בכבד, הוא "שומר על שקט" במשך זמן רב. תחושות לא נעימות של כבדות, כאב ואי נוחות עלולות להופיע עקב מתיחה של הכבד כאשר גודלו גדל. באשר לצהבת, גירוד, שתן כהה וצואה בהירה, תסמינים אלו עשויים להיות סימנים של הפטיטיס – נזק ודלקת של תאי כבד ממקור זיהומי או רעיל. סימפטום תכוף יותר של מחלת כבד הוא התמוטטות ועייפות מוגברת, אבל סימן כזה יכול להיות גם תסמין של מחלות רבות אחרות. אם תסמינים כואבים מטרידים אותכם, אז אל תחכו ולכו לבצע בדיקות דם לכבד.
איך להיזהר ממחלת כבד? אילו בדיקות דם לכבד יש לבצע באופן קבוע?
הדבר הטוב ביותר שאנו יכולים לעשות עבור הכבד שלנו, מבלי לחכות לתסמינים, הוא לבצע באופן קבוע בדיקות דם לכבד מסוג בדיקה ביוכימית מווריד פעם בשנה, לבדוק את רמת הבילירובין ו-4 אנזימי כבד (AST, ALT, SHT ו-GGT). בדיקה זו – בדיקת הכבד- תאפשר לכם להעריך את ההשפעה הרעילה של חומרים מזיקים על תאי האיבר. בדיקה זו נחוצה עבור חשד למחלת כבד נוכחית או למצבים הקשורים הן לנזק לתאי הכבד עצמם והן להפרה של יציאת המרה. בדיקה מתקדמת של הכבד מתאימה ביותר לחולים עם מחלות כבד קיימות, הן להערכת המצב הנוכחי והן להערכת יעילות הטיפול. לביצוע הבדיקה השנתית לתפקודי כבד צרו קשר עם הומן טסט בהקדם.