בדיקת נשיפה הליקובקטר
בדיקת נשיפה הליקובקטר היא בדיקה שהמטרה שלה היא לגלות האם מצוי חיידק בשם הליקובקטר פילורי בקיבה של הנבדק. מדובר על דרך לא פולשנית ובד בבד גם מדויקת שמטרתה היא לזהות את נוכחות החיידק המדובר. הבדיקה תתבסס על התכונה של החיידק לפרק חומר בשם אוריאה שהוא חומר כימי לאמוניה וכן לדו תחמוצת הפחמן. אם אתם חושדים כי אתם סובלים מהחיידק המדובר בשל תסמינים שונים שיכולים להעיד עליו, חשוב מאוד שתבצעו את הבדיקה הזאת כמה שיותר מהר. אפשר לגשת לרופא המשפחה, לבקש הפניה לבדיקה ולבצע אותה בקופת החולים.
בדיקת נשיפה הליקובקטר- מתי תבצעו?
חיידק הליקובקטר פילורי הוא חיידק שלא מעט אנשים סובלים ממנו, אולם, רק חלק מהאנשים שנדבקו בו גם יפתחו תסמינים שונים שיסבו להם כאב וכן יגרמו לכיבים בקיבה להיווצר. בין התסמינים שעלולים לעורר חשד כי קיים זיהום שנגרם כתוצאה מהחיידק הם: הרגשה של כובד לאחר כל ארוחה, כאבי בטן, הקאות ובחילות, כיבים שנוצרים בקיבה או בתריסריון כאשר רוב הכיבים אכן יהיו קשורים לנוכחות של החיידק המדובר בקיבה. במקרים שבהם מדובר על מטופל בן יותר מ50 אשר סובל מתסמינים שיכולים להעיד על הימצאותו של החיידק כגון: אנמיה, ירידה במשקל, הקאות דמיות או צואה דמית ועוד, הרופא לרוב יעדיף לשלוח אותו לגסטרוסקופיה על פני בדיקת הנשיפה. מי שצריך לבצע את בדיקת הנשיפה יהיה: מי שזקוק לטיפול ממושך בתרופות ספציפיות כגון: אספירין או וולטרן אשר ידועות בסיכון המוגבר לפתח כיב קיבה, ניתן לבצע את הבדיקה גם במקרים שבהם יש חוסר בויטמין בי 12 או ברזל.
כיצד תתבצע בדיקת נשיפה הליקובקטר?
בדיקת נשיפה הליקובקטר, תתבצע לאחר 8 שעות של צום, הכולל אי אכילה ושתייה. יחד עם זאת אם אתם נוטלים תרופות קבועות, אתם יכולים ליטול אותם עם לגימות קטנות של מים. אין לעשן לפחות 8 שעות לפני הבדיקה, יש להפסיק טיפול אנטיביוטי שמקבלים לפחות חודש לפני הבדיקה וכן אם מקבלים טיפול נוגד חומצה מסוג PPI, יש צורך להפסיק ליטול אותו לפחות 30 ימים לפני הבדיקה. כדאי מאוד להביא מיץ תפוזים טבעי בכדי לשתות לפני הבדיקה. הבדיקה תתבצע באמצעות נשיפה של הנבדק לתוך מבחנה, כאשר לאחר מכן הנדבק יקבל טבלייה אשר מכילה חומר סימון שתומס בתוך מיץ התפוזים, הנבדק ישתה את המיץ, ימתין כחצי שעה וינשוף שוב למבחנה. תוצאות הבדיקה יעידו אם אכן קיים החיידק בקיבה שלו או שאיננו קיים.