בדיקת צליאק
צליאק היא מחלה המוגדרת כמחללת מעי אוטואימונית. במחלה זאת הגוף מפריש נוגדנים, כאשר אותם נוגדים תוקפים את התאים הבריאים שבגוף לאחר שנספג בגוף גלוטן. הנוגדנים הללו משפיעים על הרירית של המעי, בעיקר בחלקו העליון של המעי הדק. כתוצאה מאותה מתקפה של נוגדנים, הגוף יכול לפתח דלקת במעי הדק. אותה דלקת תגרום לרוב לבעיות שונות הנוגעות לאי ספיגת ויטמינים חשובים ביותר לתפקוד הגוף. מחלת הצליאק היא בעלת מרכיב גנטי ועל כן, אם יש לכם בן משפחה שחולה במחלה זו והוא בדרגה ראשונה, ייתכן מאוד כי תמצאו בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה ביחס לאוכלוסייה אחרת. בדיקת צליאק היא בדיקה שיש צורך לבצע כאשר עולה חשד שהאדם סובל ממנה.
בדיקת צליאק – מהם תסמיני מחלת הצליאק?
אם אתם שואלים את עצמכם מתי לבחור לבצע בדיקת צליאק, הרי שישנם תסמינים שונים שעלולים להעיד על כך שאתם סובלים ממנה. יחד עם זאת, ישנם אנשים שכלל לא סובלים מתסמינים והמחלה תתגלה באופן אקראי בבדיקת דם שהם יבצעו. בין התסמינים של המחלה ניתן למצוא: נפיחות בבטן, כאבי בטן, שלשולים ועוד. כמובן שאים תסמין ספציפי למחלה זאת, אף ילדים שחולים בה עלולים לסבול גם ממשקל נמוך או בעיות גדילה. מכיוון שאין סימן ספציפי שבאמצעותו ניתן לאבחן את המחלה, יש צורך להיבדק. כל אדם שחושד שהוא סובל ממחלת צליאק, יכול לבצע בדיקת צליאק שתעיד האם הוא אכן חולה במחלה זאת או שאיננו חולה בה.
בדיקת צליאק- מה חשוב לדעת?
לרוב בכדי לאבחן צליאק יהיה צורך לבצע בירור רפואי יסודי ומקיף וזאת לאחר שבבדיקת הדם של הנדבק התגלו ממצאים לא תקינים, לרוב הם יבואו לידי ביטוי בחוסר ברזל, באנמיה וכן בהפרעה של אנזימי כבד. בדיקת צליאק ראשונית תהיה בדיקת גם שתבדוק את רמת הנוגדנים בדם. אם הבדיקה המדוברת תהיה תקינה, הרי שהיא תשלול כמעט באופן וודאי את המחלה. יחד עם זאת, אם מדובר על בדיקה לא תקינה, יהיה צורך לבצע גם בדיקת גסטרוסקופיה אשר במהלכה יחדירו צינור עם מצלמה לחלק העליון של מערכת העיכול וזאת בכדי לקחת דגימה מהמעי הדק. אם גם בבדיקה הזאת מתקבלות תוצאות המעידות על המחלה, האדם יקבל אבחנה כחולה ויתחיל טיפול מתאים.